Java Blog Derlemeleri #Nisan
Java ile ilgili yayınlanan dikkat çeken, beğeni alan yazı ve içerikleri sizler için derlemeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz aya ilişkin yayınları tararken bir yandan Java' daki yeniliklere değinen bir yandan da dilin derinliklerine inen yazılara yer vermeye çalıştık. Umarım keyifle okursunuz.
DZone Yazıları
The Magic of Apache Spark in Java Reza Ganji, genelde Scala dili ile yazılan Apache Spark makalelerine Java ile karşılık veriyor. Büyük veri işleme devini yeni başlayanlara son derece tutarlı bir şekilde tanıtıp en yaygın kullanılan bileşenleri ile ilgili kod örnekleriyle yazısını zenginleştiriyor.
Java 8: ConcurrentHashMap Atomic Updates Tony Tapper, ConcurrentHashMap ifadelerini refactor ederken yaptığı araştırmalarda iki sağlam makaleden aldığı notları paylaşıyor ve örneklerle pekiştiriyor.
What Is a Monad? Basic Theory for a Java Developer Bartłomiej Żyliński, Java'da sıklıkla kullandığımız Optional, Stream gibi yapıların arkasındaki Monad konseptini ele alıyor. Yazısında Monad nedir, nasıl oluşturulur, kuralları nelerdir gibi soruları cevaplarken örnek bir implementasyon yapıp detaylıca anlatıyor.
What Is Microbenchmarking Gaurav Gaur, Çileli derdimiz olan kod optimizasyonunu Microbenchmarking ile nasıl gerçekleştirebileceğimizi anlatıyor. Kod örnekleriyle zenginleştirdiği yazısında düşülen 4 genel hatayı irdeliyor. Bir sonraki yazısında ise Gurav bizleri Java Microbenchmark Harness (JMH) aracıyla tanıştırıyor.
Lombok and JPA: What Could Go Wrong? Andrey Oganesyan ve Aleksey Stukalov, sıklıkla tartışılan Lombok konusuna belki de en çok kullanıldığı JPA penceresinden bakıyorlar.
Lombok'un tam olarak nasıl çalıştığını ve hangi durumlarda kullanılması gerektiğini anlamanın önemli olduğunu belirttikleri yazılarında geliştirdikleri JPA Buddy eklentisinin yeteneklerine de yer veriyorlar.
Understanding of Java Collections Dmitry Egorov, Java Collection arayüzünde yer alan nerdeyse tüm metodların ayrık matematik kavramlarına karşılık geldiğini sade bir şekilde izah ediyor. Daha sonra da Collection arayüzünün röntgenini çekip meraklılarının istifadesine sunuyor.
NoSQL, the Cloud, and Java: Part 1: The NoSQL Approaches Otavio Santana, Java dünyasındaki NoSQL çözümlerini, neden kullanmamız gerektiğini derli toplu bir yazıyla sunuyor.
Guidelines for Java Code Reviews Meenakshi Dhanani, code review konusunda 10 maddelik bir kontrol listesi hazırlamış. Bu konuda yeni başlayanlar için iyi bir rehber olacağına inanıyorum.
Guide to Contributing to Jakarta EE 10 Reza Rahman, Eclipse Foundation'a devredilen kurumsal javaya hangi yollarla katkı sunabileceğimizi gösteriyor. Ardından Jakarta EE 10 sürümünün içeriğini ve katkıda bulunulabilecek önemli projeleri listeliyor.
Build Even Faster Quarkus Applications With fast-jar Daniel Oh, gittikçe daha fazla geliştirici tarafından kullanılan ve hızlı çalışma vadeden Quarkus'u fast-jar kullanarak nasıl daha da hızlı yapabileceğimizi örnekeleriyle anlatıyor.
Secure Spring Boot Application With Keycloak Bartłomiej Żyliński, Keycloak'ı tanıttığı yazısından sonra bizlere Spring Boot ile yazılan Rest API'lerin Keycloak ile nasıl entegre edileceğini adım adım örneklendiriyor.
Java Magazine Yazıları
Guava: A treasure trove of Java functionality Andrew Binstock, Google tarafından geliştirilip açık kaynak dünyasına hediye edilen Guava kütüphanesini öve öve bitiremiyor. Bununla da kalmayıp sizin de bir taraftarı olmanız için yazısında kütüphanenin sunduğu üst seviye araçları örneklerle tanıtıyor.
A peek into Java 17: Continuing the drive to encapsulate the Java runtime internals Ben Evans bizleri önemli bir konu olan encapsulation konusunda Java 16'da gelen değişiklikleri geçmiş sürümlerle kıyaslama yaparak sunuyor. Uzun bir yazı, ama derinlerde detayları deneyimlemek isteyenler için bir Ben Evans klasiği :)
Even more greatness packed into Java 16, including tools for improving future JVMs Alan Zeichick, beş Java şampiyonundan en gözde Java 16 özellikleriyle ilgili kısa yazılarını derlemiş, okuması keyifli de bir yazı olmuş.
InfoQ Yazıları
A Reference Architecture for Fine-Grained Access Management on the Cloud Manav Mital, uygulama erişim yönetimi kavramının ne olduğunu anlatarak giriş yaptığı yazısında, artan kaynak sayısından ötürü yetersiz kalan günümüz çözümlerine yeni öneriler getiriyor. Sistem tasarımını kendine dert edinen okurlarımızın kaçırmaması temennisiyle.
Practical Applications of Complexity Theory in Software and Digital Products Development Luca Minudel, herhalde ilk programlama dönemlerinden bu yana yazılım süreçlerinin başına bela olan karmaşıklık kavramını masaya yatırıyor.

Farklı kaynak ve alıntılardan beslediği yazısında karmaşıklığı "insan etkisini" hayattan örnekler vererek izah ediyor. Akademik bir makale tadında görünse de anlatım tarzı ve gösrelleriyle bir çırpıda okunabilecek önemli bir yazı sizleri bekliyor.
Article Series: Building Microservices in Java Michael Redlich, mikroservis framework'lerininin mimari özelliklerine odaklanan bir yazı serisi derlemiş.
Dev.to Yazıları
How do I become proficient with functional programming in Java Marko Milenkovic, Java'da daha sık gördüğümüz fonksiyonel programlama bileşenlerini kullandıkça nasıl daha iyi yazılım geliştirdiğini kendi penceresinden anlatmış.

Fonksiyonel programlama sevmiyorsanız bu yazı biraz olsun sizi bu paradigmaya yakınlaştırabilir :)
How to Create a Java Library: From Scratch to Maven Central Maven repository'sini hemen hemen her proje türü için kullanıyoruz, bize sayısız kolaylıklar sağlıyor. Helber Belmiro, yazdığımız bir kütüphaneyi nasıl Maven Central'e göndereceğimizi adım adım örneklendiriyor.
Bytesize: 2 Accidental discoveries that changed programming Ryan Thelin, bizi tarihte yolculuğa çıkararak programlama dünyasında önemli etkisi olan iki olayı anlatıyor.

Step by Step Introduction to Unit Testing in Java Gervin Guevarra, Unit test yazımında bazı iyi pratikleri de aktardığı yazısında derli toplu bir tanıtım yapıyor. Birim testi konusunda fikri olmayanlar için güzel bir başlangıç noktası diyebiliriz.
Azure Functions with supersonic Java Andrecbrito, Referanslarla desteklediği yazısında Azure üzerinde Quarkus ile örnek bir Java uygulamasını nasıl serverless mimaride yazabileceğimizi adım adım anlatıyor.
Maven Plugin Configuration - The (Unknown) Tiny Details Karl Heinz Marbaise, bizi Maven'ın derinliklerine götürüyor. Biraz uzunca ama keyifli bir yazı.
JVM. Memory management Java hafıza yönetimi hepimizin bir şekilde gündemine gelen bir konu. Darius Juodokas, cheatsheet tadında bir yazıyla hafıza alanlarıyla ilgili detayları bizlerle paylaşıyor.
Practical Java 16 - Using Jackson to serialize Records Bruno Oliveira, DTO nesnelerinin JSON'a serialize etme işlemini, fırından yeni çıkan Java 16 record'ları ile nasıl gerçekleştirebileceğimizi anlatıyor.
Java User Group (JUG) Istanbul, ülkemizde java teknolojileri başta olmak üzere yazılım ekosistemine katkı vermek için 2010 yılında kurulan bir gruptur.
Istanbul JUG veya web sitesi ile ilgili herhangi bir sorunuz, öneriniz veya yorumunuz varsa, konferans fikirleriniz varsa, belirli bir konuyla ilgileniyorsanız, kendiniz bir sunum yapmak istiyorsanız, ilginizi çeken yazıları veya blog sitelerini paylaşmak isterseniz veya grubumuza katılmak istiyorsanız bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
Bizimle iletişime geçmek için Istanbul JUG ekibine hello@jugistanbul.org adresine e-posta gönderebilirsiniz ya da iletişim formunu doldurabilirsiniz.
Istanbul Java User Group’un gelişmelerine tek linkten kolayca ulaşabilirsiniz.